1980 1982

Nadat om 10 uur het startsein was gegeven onder een zwaarbewolkte hemel, werd eerst koning 1980, Jef Hendrickx, uitgehaald op de hoeve van Maurice Crijnen. Daar werden de ruiters door de koning vergast op een heerlijke maaltijd.

Van daaruit vertrok de stoet, begeleid door de Ganzenblaaskapel van Hoogboom, doorheen de straten van Berendrecht, waarbij aan niet minder dan zeven herbergen halt werd gehouden. 's Middags werden de leden ontvangen in hun lokaal met pistolets en soep. Ondertussen had de zon haar eerste zonnestralen over Berendrecht laten schijnen, en het beloofde dan ook een prachtige dag te worden.

Om 15 uur waren dan ook 16 ruiters present op het Solftplein om aldaar hun Koningstitel 1981 te betwisten. Nadat de premie flink de hoogte in was gedreven, onder de spraakwaterval van Fonny Crijnen, begon de ganzennek al langer hoe meer te rekken. Plots begaf het net en wie dan dacht dat het afgelopen was vergiste zich, want er bleken nog 10 ruiters nodig onder de blote nek eer de kop begaf. Tenslotte was het de 16-jarige Herman Verhulst, zoon van ex-keizer Petrus Verhulst, die met een laatste forse greep de kop en een stuk nek van 30 cm in de hand hield. Meteen werd hij tot Koning 1981 gekroond met een nieuwe mantel en kroon. Meteen had de Oude Gans haar jongste koning in haar 58-jarig bestaan. Als premie mocht hij 40.000 frank op zak steken. 's Avonds werd terug verzamelen geblazen bij Jos van Nelekes, om van daaruit in stoet te vertrekken naar het lokaal, waar tot in de vroege uurtjes de koning werd gevierd, die 's maandags terug naar school moest om examen te doen.

De Polder, zondag 5 april 1981