2001 koning 2009 2003

Het zal nog wel even duren voor iedereen gewoon is aan de euro. Vooral bij het gansrijden wordt er nog in franken gerekend. Hoe dan ook beurde de nieuwe koning van de Oude Gans Berendrecht vorige zondag een bedrag van bijna 112.000 frank of 2757 euro. Het was na een harde, maar eerlijke strijd dat de 43-jarige dokwerker Guido Chovau uit de Zandvlietse Dorpstraat 89 in Zandvliet, zondag op het Solft in Berendrecht, tot koning werd gekroond.

De VRT-ploeg van Martin Heylen legde alles nauwgezet op de beeldband. Het gebeuren wordt uitgezonden volgende maandag om 22h20 vlak voor het begin van de Laatste Show op TV1. De ploeg was overigens al van ’s morgens aanwezig om over het gansrijden alles van naaldje tot draadje uit te vissen. Zij werden daarbij begeleid door Elisabeth Bril, dochter van dokter Leo Bril en studente geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven, die gebeten is door het folklorespel. Overigens dongen haar twee broers mee naar de begeerde ganzenkop.

Stoet
Ook voorzitter Jos Crynen, bijgestaan door de Berendrechtse journalist Staf De Lie gaf de nodige uitleg over het gansrijden. Op zijn aanwijzingen kon de ploeg trouwens het ultieme moment filmen waarop machtsmens Chovau de gans onthoofde en in triomf op de schouders werd rondgedragen nadat hij kroon en mantel had ontvangen. Guido reed voor de tiende keer mee met de Oude Gans, waarvan hij altijd al deel heeft uitgemaakt.

Er waren 24 ruiters ingeschreven voor de titanenstrijd die werd uitgevochten door ruiters die nagenoeg allemaal op prachtige Brabanders zaten. Er werd om 11 uur verzamelen geblazen op het erf van de hoeve Crynen waar uittredend koning Ronny Lamot werd uitgehaald. Een schitterende traktatie met spijs en drank volgde. Daarna trok de stoet met ruiters, doktoorssjees, muziekwagen en voetvolk door het dorp. Na het bezoek aan de aangesloten cafés kwam de maatschappij aan op het Solft waar het spektakel kon beginnen.

Mooie premie
Er was van stonde af veel volk bijeengekooid rond de arena waar het spel zijn gang zou gaan. “Spreker” Fons Crynen deed zoals ieder jaar zijn best om de schenkers van premies om te roepen. In totaal praatte hij een bedrag van meer dan 100.000 frank aan de galg. En toen een zegevierende Guido Chovau omstreeks kwart voor zes een einde maakte aan het beulswerk, was de premie opgelopen tot bijna 112.000 frank. Een mooi bedrag, vooral als men weet dat in Berendrecht, ter gelegenheid van het gansrijden op de carnavalsdagen al bijeen genomen 4.210 euro (of meer dan 180.000 frank) aan de ganzenkop was besteed. Als men dit alles samentelt zit men algauw aan een bedrag dat de 300.000 frank benadert.

Staartjesgans
Hoe dan ook heeft de Oude Gans een schitterend konignsrijden achter de rug. Er werd overigens in het lokaal De Koerel nog uitbundig nagevierd. De laatste man werd er door de nieuwe koning de zak opgegeven rond 4 uur ’s morgens. En ’s anderendaags waren de strafsten weer aanwezig om het Solft op te ruimen, waar nota bene de reinigingsdienst voortreffelijk werk leverde om de paardenmoppen weg te werken.

En maandagavond, bij gelegendheid van “staartjesgans” was het nog eens feesten geblazen tot in de late uurtjes. De Oude Gans trekt ongetwijfeld met een sterke afvaardiging naar het keizerrijden in Zandvliet.

De Polder, vrijdag 8 maart 2002