2004 2006

Na een strijd die tweeënhalf uur duurde is de 19-jarige Tom Brands zondag koning geworden van de Oude Gans Berendrecht. Hij trok de kop omstreeks kwart voor zes en liet daarbij 28 mederuiters achter zich. De premie was intussen opgelopen tot 2800 euro.

De nieuwe koning rijdt al sinds 2001 mee met de ruiters van de Oude Gans. Voordien trok hij al twee maal het ganzenhoofd bij de kindergans in Berendrecht.

De Oude Gans kwam zondag om 9 uur 30 bijeen bij café Gaby op het Solft in Berendrecht. Van hieruit trok de stoet met ruiters, doktoor-sjees, de muziekkapel "Allemoal Kaboal" en voetvolk naar het erf van de hoeve Crijnen in de Sint Jan Baptiststraat. Daar werd de uittredende koning Rony Lamot, die voor de tweede maal kroon en mantel droeg, uitgehaald.

Het werd een waar bruegelfestijn met stoofvlees en boerenboterhammen, dit alles overgoten met de nodige dranken. Vervolgens trok de maatschappij naar de verschillende aangesloten cafés, om "de pomp op te gieten".

Net gescheurd
Om halfeen was de omvangrijke groep in zaal "De Koerel" voor een maal. Daarna werden nog "instellingen" bezocht, waaronder de kantine van Berendrecht Sport. De eigenlijke strijd begon om 15 uur 15 stipt op het Solft dat daags voordien pikfijn in orde was gebracht. Ondanks de felle koude was er toch veel volk samengekomen. Dat kooide weliswaar samen in de cafés, maar toen puntje bij paaltje kwam verscheen de massa toch op het strijdtoneel. Even was er al vroeg sensatie toen het net onverwachts scheurde. Het werd vervangen en zo kon de strijd sportief zijn gang gaan. Tegen halfzes begonnen de halzen van de toeschouwers te rekken. Het net werd nu definitief losgetrokken. En het was Tom Brands die met een zuivere greep de kop van de ganzenromp rukte. Spreker Peter Paardekam had intussen 2800 euro bijeengepraat. De viering van de nieuw gekroonde koning vond nadien plaats in De Koerel, het lokaal van de maatschappij waar tot 's morgens plezier werd gemaakt met de nieuwe koning.

Een familie van gansrijders
Tom Brands is geboren in het moederhuis van Kapellen op 8 februari 1985.

Hij bracht zijn jeugd door te Berendrecht, waar hij nog steeds woont aan de Witherenstraat. De 19-jarige koning studeert lastechnieken en heeft als hobby het handbalspel. Merkwaardig is dat hij langs moeders kant (Karin De Langh) uit een familie van rasechte gansrijders stamt. Zijn overgrootvader Kees van den Bout (Kees De Langh) was medestichter van de Oude Gans en laatste koning van deze maatschappij voor de oorlog. Een andere overgrootvader, Dre Martens, dreef lange tijd het café De Kroon aan de kerk in Berendrecht, dat het lokaal was van de Oude Gans. Het zit hem dus in het bloed en het zou best wel eens kunnen dat Tom in Stabroek de keizerskroon gaat weghalen om ze naar Berendrecht te brengen.

De Polder, vrijdag 4 maart 2005