2010 2012

De Oude Gans heeft vorige zondag meer dan vijf uren onder de galg gereden alvorens de kop er af ging en de nieuwe koning gekend was. Het Solft zag zwart van het volk dat met toenemende spanning de strijd volgde. Maar uiteindelijk werd het toch tijd dat de beslissing viel en dat de jonge Pieter Aendekerk de kroon mocht ontvangen uit handen van voorzitter Jos Crynen.

Het begon 's morgens onder een stralende hemel met veel zon in Zandvliet aan café 't Blauw Hoeveke. Daar werd koning 2010 Louis Cloots uitgehaald met veel bravoure en met muziek van “De Pollekes” de fanfare Kieldrecht (van over 't water). Na de viering ging het in stoet met muziek, ganzenwagen, doktoorskoets en sjees naar Berenrecht. Om 15 uur verscheen de bonte bende op het Solft voor het begin van het spel. Dat alles gebeurde onder een stralende lentezon. De 23 deelnemende ruiters, op hun olifantgrote boerenpaarden, gingen zoals het hoort geregeld onder de galg door. Spreker Peter Paardekam deed zijn best om de ruiters tot grote trekprestaties aan te porren en het volk op te jutten. Stefan Van den Eynde trok zodanig dat hij verkeerd van zijn paard viel en door een echtere dochter (Leo Bril, van wie twee zonen meereden) moest worden verzorgd.

Een beetje nadien reed Stefan weer onder de galg. Hij rukte zowaar het net van de ganzennek weg. Toen dacht iedereen dat het spel spoedig zou eindigen maar dat was verkeerd gerekend. Iemand had een telmachientje meegebracht en berekende dat liefst 234 deelnemers onder de blote nek reden. ‘Nu gaat de kop er af, want de tong komt uit de ganzenbek' riep een kenner. Maar ook hij was mis. Terwijl de premie groeide naar 5.350 euro en de zon stilaan in het westen ging slapen werd er nog altijd getrokken aan de taaie nek.

Om 20 uur kon ook voorzitter Jos Crynen het niet langer aanzien: hij bond een koord ronde de nek onderaan boven de bek van de moedwillige gans. Toen kreeg Pieter Aendekerk de Jonge, greep op het gemartelde dier. Terwijl de menigte in een woest gehuil uitbarstte verpulverde hij de ganzenkop en liet zich zwaaiend met zijn trofee kronen tot nieuwe koning. Uitzinnig van vreugde werd hij met zijn vrouwtje Saskia Keppens op de schouders gehesen en begeleid door de muzikanten, naar de Koerel gedragen. Daar ging het feest door tot een stuk in de nacht. Zoon Aendekerk is op weg om het pad in te slaan van zijn vader André die reeds zes keer koning werd. Proficiat.

De Polder, vrijdag 1 april 2011