1994 1996

Op zondag 19 maart ll. werd traditioneel de gans gereden door de oudste gansrijdersvereniging uit de polder: de “Oude Gans” van Berendrecht.

Reeds van 's morgens doorkruisten de ruiters het dorp, op weg naar uittredend koning André Aendekerk. Na alhier de nodige natjes en droogjes gekregen te hebben, begaven zij zich van café tot café richting Solft, waar om 15 u. de start gegeven werd voor de strijd om de titel van “Koning 1995”.

De weergoden waren de Oude Gans zeer gunstig gezind. Onder een aangename voorjaarszon kwamen dan ook honderden kijklustigen de strijd aanschouwen.

Verbeten werd er aan de ganzenek getrokken en naarmate de strijd vorderde liep de spanning op. Zeker toen Jef hendrickx rond 18.15 u. het net aftrok. Iedereen dacht: “Nu is het ver gedaan, zo dadelijk is de nieuwe koning gekend.”

Niets was minder waar. De gans gaf zich niet gewonnen en begon een slopend spel met de ruiters. Elke ruiter mocht 2, 3 zelfs 4 maal aan de nek trekken zonder dat deze ook maar een teken gaf het te gaan begeven. Ondertussen bleef de spanning hoger en hoger oplopen. De moedwillige gans gaf zich niet gewonnen. Ook de premie voor de nieuwe koning was blijven oplopen en bedroeg reeds 78.000 fr …

Een vijfde en zesde ronde werd onder de blote nek gereden maar de gans, koppig als ze was, gaf zich niet gewonnen.

Vragen werden gesteld: “Wat heeft die gans te eten gekregen? Heeft zij misschien een tuinslang ingeslikt?” Die vragen zullen gesteld worden aan Fons Feyen die zich reeds jaren bekommert om de ganzen van de maatschappij.

Dit nam niet weg dat om 19 uur nog geen enkele ruiter zich sterk genoeg had getoond om de gans te onthoofden. Het begon al donker te worden.

Een achtste ronde onder de blote nek werd aangevat en eindelijk … toen er voor de 181 ste maal aan de blote ganzenek getrokken werd, was het zover. Louis Cloots wist zich als sterkste te onderscheiden en trok om 19.10 u. de kop van de moegestreden gans. De nieuwe koning werd bejubeld en het feest werd tot in de late uurtjes voortgezet in De Koerel, het lokaal van de Oude Gans.

De Polder, vrijdag 24 maart 1995