1984 1986

Zondag werd in Berendrecht op de Solftplaats door de Oude Gans gereden voor het koningschap. Er was voor dit gebeuren heel wat belangstelling, temeer omdat de ploeg van “Boeketje Vlaanderen” (het gekende toeristisch magazine van de Vlaamse TV) aanwezig was. Medewerkster Gertie Cristoffels deed daarbij enkele rondjes op een rasechte Brabander onder de galg door.

Om 11 uur in de voormiddag waren de leden van de Oude Gans bijeengekomen aan herberg “De Ster” waar koning 1984, Roland Geuens, werd uitgehaald. Er waren 25 ruiters. Het hele gezelschap met doktoorsjees en ganzewagen, trok vervolgens onder de lustige tonen van de fanfare naar de hoeve Crijnen waar een stevig middagmaal werd genomen.

Gertie
Dan ging het in stoet door het dorp voor een bezoek aan de verscheidene cafés. De eigenlijke strijd werd om 15 uur aangevat op het Solft waar de berenpaal in de kledij van de Oude Gans was gestoken.

Even voordien was ruiter Toon Hendrickx uit de Monnikenhofstraat met zijn paar tegen de grond gesmakt. Hij liep daarbij flinke kneuzingen op en kon niet langer aan het spel deelnemen. Met 24 ruiters gin het dan verder onder de galg door, waarbij “spreker” Fons Crijnen aan de micro 52.600 frank bijeenpraatte. Ook de TV-ploeg deed haar duit in het zakje, letterlijk en figuurlijk. Bij de opnamen, die dienen voor de aankondiging van het keizerrijden te Zandvliet, werd presentatrice Gertie in de blauw-witte dracht van de Oude Gans gestoken. Zo uitgedost deed zij een viertal rondjes op een olifantgrote Brabander. Dat werd door het aanwezige publiek zeer warm onthaald en het scherpte de echte ruiters aan tot harder sleuren en tot het maken van “valpartijen”. De strijd duurde tot tegen zes uur. Toen wist Marcel Willemen uit de Bosstraat in Berendrecht de gans te onthoofden, waarmee hij meteen koning 1985 werd en kan deelnemen aan het keizerrijden op 24 maart in Zandvliet.

De Polder, zondag 17 maart 1985