1989 1991

Bij een stralend weer zijn vorige zondag in Beredrecht 24 ruiters uitgerukt voor het betwisten van het koningschap van de Oude Gans. De maatschappij verzamelde op het erf van de hoeve Crijnen in de Kerkstraat en trok vervolgens naar het lokaal De Koerel voor het uithalen van de oude koning Marc van Gool die zijn onderdanen flink trakteerde.

Nadien trok de stoet door het dorp waarbij de verschillende aangesloten herbergen werden bezocht. Op het Solft stroomde tegen 3 uur heelwat volk bijeen om het spel te bekijken. Dat ontrolde zich onder een brandende zon die aan de volle zomer deed denken. De mensen zweetten dat het water er af lekte en zochten soelaas en lafenis in de omliggende herbergen waar de kranen liepen als noot te voren en geregeld verse vaten moesten aangeslagen worden.

Tussen vijf en halfzes begon het kopke los te komen en werd er onder de blote nek gereden, terwijl spreker Fons Crijnen de premie opdreef tot tegen de 60.000 fr. En het volk gelijk zot begon te joelen en te schreeuwen. Het was uiteindelijk Patrick Boeykens, een rasechte Berendrechtenaar en zoon van Nele Boeykens die de moedwillige nek kraakte en zich tot koning 1990 wist te laten kronen.

De Polder, vrijdag 23 maart 1990