2000 2002

In weerwil van de gietende regen en een dorpsplein dat in een modderpoel was herschapen, heeft de Oude Gans van Berendrecht zondag het koningsrijden gehouden. Na een strijd van tweeënhalf uur duurde, wist Ronny Lamot uit Putte de gans te onthoofden. Hij beurde kroon en mantel en een premie van 105.000 frank.

’s Zaterdags hadden de vrijwilligers ’t Solft nog klaargemaakt in een voorjaarszonnetje. Begon de zondag, tijden het verzamelen m 9.30 uur op de markt te Zandvliet in een miezerig weertje. Maar geen nood: met z’n allen ging de maatschappij uittredend koning Louis Cloots uithalen. Ze werden er gul ontvangen en ze kregen boterhammen met spek en ei om kracht op te doen. Alsook op, kaas, saucis en worstjes. Daarbij mochten borrels en sigaren als toetje niet ontbreken.

Vandaaruit ging het naar enkele aangesloten herbergen, met rond de klok van half twee het lokaal De Koeren in Berendrecht, voor broodjes en een kop dampende soep. De stoet ging vervolgens nog langs het RVT Monnikenhof, waar de mensen hadden plaats genomen in de cafetaria. Zodoende konden ze de mensen van de Oude Gans toejuichen.

Huldiging
Omstreeks kwart na drie kon de strijd beginnen. Na een eerste ronde als kennismaking, legde uittredend koning Louis kroon en mantel af. Er werd tevens een minuut stilte gehouden voor de drie leden Charles, Marc en Ludo, van die we laatste twee verschillende jaren hebben meegereden. Het was toen al een hele pos flink aan het regenen, zodat ook de snijmeester heel wat meer werk had. Toch werd er ondanks het gure weer flink getrokken en gesleurd.

Na enkele ronden werd even tijd genomen voor een huldiging van Antoine Hendrickx die 25 jaar ruiter is. Hij kreeg hiervoor een aandenken terwijl ook zijn vrouwtje in de bloemetjes werd gezet.

Intussen waren de muzikanten met aanhang naar het rusthuis getrokken, waar de residenten een traantje van ontroering wegpinkten bij het horen van deuntjes van vroeger.

Fiets
Op het Solft ging de strijd verder. Omstreeks kwart na vijf werd plots het net gekraakt. Iedereen zette zich schrap. Een achttal kandidaten zette alles op alles. Tot Ronny Lamot aan de beurt kwam en met een ijzeren greep de gans onthoofdde. Hij kreeg mantel en kroon aangeboden, alsook een prachtige fiets geschonken door Sturm uit de Monnikenhofstraat. De premie, waarmee hij overvloedig trakteerde in het lokaal, bedroeg toen 105.000 frank, bijeen gezameld door spreker Fons Crynen. Er werd nog duchtig gevierd en het was 3 uur voor de laatsten huiswaarts keerden.

Maandag is traditioneel staartjesgans en dat betekent alles opruimen. Geloof het of niet, maar na een kletsnatte zondag, gebeurde dit ook in een flauw zonnetje. ’s Avonds werd er nog lekker gegeten in het lokaal waar ook de nodige voorbereidingen getroffen werden met de drie kandidaat-keizers, met name de nieuwe koning Ronny Lamot, Louis Cloots en Stephan Van den Eynde.

De Polder, vrijdag 23 maart 2001