2011 2013

Uittredend koning Pieter Aendekerk van de Oude Gans Berendrecht werd na een verwoede strijd opgevolgd door zijn broer Joris. Hij trok om kwart na zes de kop van de gans met een greep die je van de eerder tengere maar pezige figuur niet zou hebben verwacht. Aan het spel werd deelgenomen door 26 ruiters nadat een viertal afgevallen was.

Het was schitterend lenteweer en dat kon men merken aan het talrijk opgekomen publiek. Peter Paardekam begroette het volk als spreker met veel enthousiasme. Onder het publiek waren ook de gawstrekkers uit Grevenbicht in Noord-Limburg. Zo ging het spel zijn gang. Tot Walter Segers het net aftrok. Toen werd het spannend. Verschillende ruiters deden ware krachttoeren om de kop te kraken. Het was echter Joris Aendekerk die de beslissende greep zou doen. Hij haalde ten slotte kroon en mantel opnieuw in de familie en beurde een premie van 5.275 euro. Hij zal samen met zijn broer naar de keizerskroon dingen op zondag 25 maart in Lillo.

Joris, die 25 is, werkt bij de meststoffenafdeling van BASF in Zandvliet. Hij zal in september trouwen met Britt Francken die samen met hem in de hoogte werd gestoken en die door de nieuwe koning uitbundig werd gekust. Joris zet een traditie voort die al gedragen werd door zijn vader Dré Aendekerk die liefst zes keer koning werd. De viering in zaal De Koerel duurde tot laat en stond helemaal in het teken van de stam Aendekerk.

De Polder, vrijdag 16 maart 2012.