2012 2014

Zondagmorgen 3 maart is de Oude Gans uitgerukt om koning Joris Aendekerk uit te halen. Dat gebeurde aan het ouderlijk huis in Zandvliet. Onder leiding van fanfare De Pollekes van Kieldrecht ging het met 27 ruiters, veel voetvolk, doktoors en verpleegsters naar de uittredende koning. Die trakteerde met bier, borrels en sigaren. Ook knakworst en hapjes werden aangeboden evenals broodjes, koffie en frisdranken.

Het eigenlijke spel begon om 15 uur op het Solft, waar veel volk kwam bijeentroepen. Een ploeg van ‘Iedereen beroemd' van de VRT was aanwezig om de helde dag te filmen. Zij kreeg waar voor haar geld want het werd een spannende strijd. Geregeld werd er gesneden volgens het vastgestelde ritme. Omstreeks kwart voor zes werd het net afgerukt door ruiter Matthias Lamot. De menigte raakte uitzinnig van de spanning. Nog negentien deelnemers zouden op de blote nek rijden. Bij iedere trok steeg een gejubel op.

Toen kwam Yannick Boeykens als een heerser op het slagveld. Zijn paard hield hij meesterlijk in bedwang. Tot hij de moegetergde ganzennek vermorzelde onder een alles vernielende greep end e ganzenkop zijn bezit werd. Emotionele tonelen speelden zich af onder de galg: Yannick was immers 's morgens nog naar het graf van zijn vader Patrick Boeykens geweest om diens hulp in te roepen. Patrick, die in de herfst van vorig jaar spijtig genoeg overleed, was zelf koning in 1990 en hij was jarenlang snijmeester, ook in Stabroek in 2012 bij de Vrouwengans.

De kroning van zijn zoon door voorzitter Jos Crynen zal hij zeker van hierboven met een glimlach hebben bekeken. Velen konden hun tranen niet bedwingen. De 19-jarige Yannick, die bij BASF werkt, kreeg een premie van 5930 euro, schitterend bijeengepraat door omroeper Peter Paardekam. In de zaal De Koerel, het lokaal van de Oude Gans werd nog tot zeer laat de nieuwe koning gevierd.

De Polder, vrijdag 8 april 2013.