Frédéric Crynen wordt nieuwe voorzitter
11.11.2017

Op 10 november 2017 huldigde de Oude Gans Berendrecht haar oud-voorzitter Jos Crynen, die vanaf heden een stap opzij zet. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Frédéric Crynen, die sinds december 1999 in het bestuur zetelt.

Dat de huldiging op 10 november plaatsvond, is geen toeval, want in november 1922 werd de Oude Gans Berendrecht opgericht. Het was toenmalig voorzitter Jan Baptist Geerts, die samen met Jaak Plompen, Petrus Reynaerts, Mathijs Reynaerts, Kees de Langh, Corneel Wils en Louis Adriaenssens het eerste bestuur vormden van de vereniging. In het voorjaar van 1923 werd dan de allereerste koning van de maatschappij, Frans Raymakers, gekroond. Door de uitbreiding van de Antwerpse haven in de jaren ’60 zijn eerder opgerichtte maatschappijen uit Oorderen en Wilmarsdonk teloor gegaan, wat van de Oude Gans Berendrecht de oudste, nog actieve ganzerijdersmaatschappij maakt.

In haar 94-jarig bestaan, kende de vereniging slechts 7 verschillende voorzitters waarvan Jos Crynen met 38 dienstjaren, de langst regerende is geweest. In 1979 volgde hij zijn oudere broer Fons op, die al sinds 1971 aan het roer van de vereniging stond. Ondanks de vele dienstjaren, heeft Jos Crynen gedurende zijn voorzitterschap slechts 1 keizer voor zijn vereniging mogen vieren. Kersvers voorzitter Frédéric Crynen, benadrukte in zijn speech dat het uitblijven van een keizerstitel sinds 1980 de Oude Gans niet klein heeft gekregen, maar enkel sterker heeft gemaakt. Al hoopt hij, samen met alle leden en sympathisanten, om op 18 maart 2018 op het Solft te Berendrecht een nieuwe mijlpaal te mogen vieren met een nieuwe keizerstitel.

De huldiging vond plaats in een speciaal ingerichte feestschuur aan de Zoutestraat 86 te Berendrecht, waarbij 150 genodigden konden genieten van een heerlijk buffet verzorgd door Pierre Van Ostaede en zijn team. Tijdens de viering werd Jos Crynen gehuldigd voor zijn trouwe dienst en benoemd tot ere-lid en ere-voorzitter. Nadat hij hiervoor een medaille en oorkonde ontving, werd een kunstwerk onthuld dat is ontworpen en gemaakt werd door Theo Reynaerts. Deze kon echter niet aanwezig zijn, maar legde in een video boodschap uit dat dit kunstwerk gemaakt is naar het beeld van Jos Crynen tijdens het voorzitten van bestuursvergaderingen. Het kunstwerk, genaamd “Voorzitter”, geeft den denker een nieuwe dimensie. Tevens werd de nieuwe officiele vlag van de vereniging voorgesteld.

Na enkele dankwoordjes, van onder andere Polderbond voorzitter Frans De Schutter, werd lekker gegeten en gedanst op live muziek van LeftBank Legend. DJ OMG Steve Vanas sloot een geslaagde af met een set tot in de vroege uurtjes.(FC)

001
Nieuwe vlag

002
Beeld "Voorzitter" van Theo Reynaerts

003
Gepersonaliseerde wandelstok

004
Medaille Erelid & Erevoorzitter

005
Oorkonde Erevoorzitter

 

Lees ook het artikel van magazine 'De Polder'. Bekijk het via deze link.