1987 1989

In weerwil van het barslechte weer is het vorige zondag voor de Oude Gans Berendrecht toch een triomf geworden. In de voormiddag kwamen 23 ruiters (van wie de meesten op grote Brabanders reden) op het Solft bijeen samen met een grote groep “voetvolk”, de antieke sfeer van de maatschappij en de wagen met de blaaskapel die lustige karnavalsmuziek liet horen. In de Koerel werden broodjes opgediend en hete erwtensoep met spek en worst, waarna de ronde van het dorp werd aangevat onder leiding van oud-koning Sylveer Willemen die voordien was uitgehaald.

Inmiddels was het danig beginnen regenen maar dat deerde niet en stipt begonnen de ruiters om 3 uur aan het spel. Het zou een strijd worden die tot rond half zes duurde en die door heel wat volk werd bijgewoond, tenminste de meeste mensen kooiden bijeen in de cafés op het Solft terwijl enkele moedigen op het toneel bleven, al dan niet met regenschermen boven het hoofd. Inmiddels was de premie door “spreker” Fons Crijnen opgedreven tot bij de 62000 frank en werd er onder de blote nek gereden. Die was door de regen zo vettig als spek maar dat belette niet dat André Aendekerk met een ijzeren greep de moedwillige kop wist te kraken.

André die 34 jaar is en bij BASF werkt, werd reeds koning in 1982 en heeft er dus “een handje van weg”. Er werd nog tot laat in de avond nagevierd en 's anderendaags 's maandags waren de mannen van de Oude Gans weer present om het Solft af te breken en nog een pintje te pakken op “Steirtjesgans”.

De Polder, vrijdag 11 maart 1988