2006 2008

Omstreeks kwart na zes wist Joost Crynen de kop van de gans te bemachtigen en liet zich zo kronen tot koning 2007 van de Oude Gans Berendrecht.

Zaterdag om 14h00 ging voor de Oude Gans het gansrijdersweekend van start toen zij begonnen met het opstellen van het Solft. Hier werden barelen en galg zorgvuldig geplaatst om zondag veilig te kunnen starten met het gansrijden. Ook de wagen en de zogenaamde nieuwe strontkar kregen de laatste hand toegelegd. Afsluiten was voor de opstellers traditioneel bij Louis in het Blauwhoeveke.

Tractatie Wouter Verhulst
Zondag was het dan zover, een wekker die nogal vroeg in de morgen zijn werk deed was voor velen even de boeman maar met het nodige spek met eieren was dat maar heel even een hekelpunt. Het was in café Molengeest dat iedereen moest samenkomen om zo rond 10h00 te vertrekken naar de uittredende koning Wouter Verhulst. Hij trakteerde vrienden en collega gansrijders rijkelijk met drank en snacks. Nogmaals een uithalen om U tegen te zeggen (zoals we gewoon zijn bij de Oude Gans).

Stoet
Met de uittredende koning op kop ging dan de stoet vervolgens verder naar café het Blauwhoeveke waar de nieuwe ruiters een gepaste doop kregen van de verpleegsters. Met inmiddels de honger terug in de maag verplaatste de stoet zich naar het volgende, zijnde het lokaal van de vereniging, De Koerel. Daar ging de soep met pistolets er goed in tussen neus en kin. Wat wil je anders met een pot tomatensoep die rijkelijk was gevuld met balletje. Na de Koerel was het nog KFC Berendrecht Sport en Jos Van Nelekes welke een bezoekje kregen van de Oude Gans. Wanneer deze herbergen achter de rug waren was het tijd om de strijd te beginnen.

André gevierd
Met de zon hoog in de lucht was het echt zalig rijden dit jaar, met dit weer vloeide het bier dan ook in overvloed. Dit jaar mocht de Oude Gans ook een ruiter vieren welke 25 jaar dienst had als ruiter van d'ouw. Het was André Aendekerk die mocht stoppen onder de galg en zo gevierd werd met een prachtig stuk waarin een foto stond gegraveerd van zijn eerste deelname aan het gansrijden. André is geen onbekende voor de vereniging, hij zit ook al sinds 1982 in het bestuur van de Oude Gans en verder is hij koning '82, '88, '94, '98 en 2003.

Ook opmerkelijk dit jaar was een telefoontje vanuit Kosovo. Joeri Van den Eden is militair van beroep en kon dit jaar niet aanwezig zijn op het koningrijden door een missie in Kosovo. Joeri sprak de ruiters live toe en wenste de nieuwe koning alvast een dikke proficiat.

Ondertussen ging de strijd natuurlijk verder en kwam de spanning nabij. Met een net dat stilletjes aan gaten vertoonde bouwde de adrenaline zich op bij de 28 ruiters. Kenneth Herremans wist de kop uit het net te halen en zorgde zo voor de blote nek. Met ongeveer 25 ruiters onder de blote nek gereden te hebben was het uiteindelijk Joost Crynen die de kop rond kwart na zes wist te bemachtigen. Joost is een telg uit de gekende familie Crynen en is de zoon van Karel en Rita Crynen – Wynants die zijn uitgeweken naar Vremde. Van beroep is Joost een internationaal vrachtwagenchauffeur en is wonende te Viersel. Daar woont Joost met zijn vrouwke Liesbet Goossens en zijn 2 prachtkindjes, Emma en Dora. Joost werd duchtig de lucht in gehesen en zo gevierd als Koning 2007.

De Polder, vrijdag 16 maart 2007