COVID-19

Beste llid/sympathisant

 

Door het COVID-19 virus ziet ons gansrijdersjaar 2020 en 2021 er helemaal anders uit. Met onderstaande briefwisselingen willen we jullie graag op de hoogte houden van onze geannuleerde en/of verplaatste activiteten.

Op onze website en op de briefwisselingen kan je steeds de meest geactualiseerde kalender vinden. Deze kan continue gewijzigd worden door de maatregelen die door de overheid worden genomen. Controleer regelmatig onze website om op de hoogte te blijven.

 

- Bericht van dinsdag 11 juni 2021 -

Het bestuur van de Oude Gans Berendrecht VZW heeft tijdens haar laatst gehouden bestuursvergadering besloten om het gansrijden op zondag 29 augustus 2021 te annuleren. Bijgevolg wordt er dit jaar geen nieuwe datum meer ingepland.

 

De maatregelen die door de overheid worden opgelegd maken het niet alleen onmogelijk om het gansrijden op een veilige en correcte manier te organiseren, maar ook de activiteiten die ’s morgens en ’s avonds zouden plaatsvinden kunnen niet worden georganiseerd zoals het in normale omstandigheden zou zijn.

 

Ook in 2020 was de Oude Gans genoodzaakt het gansrijden al eens te annuleren omwille van het coronavirus.

 

Het bestuur hoopt dat er in 2022 geen opgelegde maatregelen meer zijn zodat op zondag 20 maart 2022 een nieuwe koning kan gekroond worden.

 

- Bericht van dinsdag 23 maart 2021 -

Een nieuwe informatiebrief betreft de laatste wijzigingen in de kalender, klik hier.

 

- Bericht van zaterdag 19 december 2020 -

Een nieuwe informatiebrief betreft de laatste wijzigingen in de kalender, klik hier.

 

- Bericht van donderdag 29 oktober 2020 -

Een nieuwe informatiebrief betreft de laatste wijzigingen in de kalender, klik hier.

 

- Bericht van dinsdag 6 oktober 2020 -

Persoonlijke brief van de voorzitter, klik hier.

 

- Bericht van dinsdag 18 augustus 2020 -

Een nieuwe informatiebrief betreft de laatste wijzigingen in de kalender, klik hier.

 

- Bericht van dinsdag 28 juli 2020 -

Omwille van het COVID-19 virus was de ‘Oude Gans Berendrecht VZW’ genoodzaakt hun koningrijden in maart te annuleren. De positieve evolutie van het virus liet het toe om de activiteit te verplaatsen naar zondag 20 september 2020.

 

Gezien het virus opnieuw aan een stevige opmars bezig is en de provincie Antwerpen bovenop de verstrengde maatregelen van de overheid nog extra maatregelen heeft genomen, kan het koningrijden van de ‘Oude Gans Berendrecht VZW’ onmogelijk op een veilige manier worden georganiseerd.

 

Om deze reden heeft het bestuur besloten om het koningrijden op zondag 20 september 2020 te annuleren. Alle nevenactiviteiten, zoals de algemene informatieve vergadering en staartjesgans, zullen ook geannuleerd worden. Bijgevolg wordt er in 2020 geen nieuwe editie georganiseerd.

 

- Bericht van donderdag 25 juni 2020 -

Wegens het aanpassen van de veiligheidsvoorschriften werden opnieuw enkele activiteiten geannuleerd of verplaatst. Bekijk hier de infobrief.

 

 - Bericht van maandag 25 mei 2020 -

Momenteel gaan al onze geplande activiteiten nog door. We wachten de veiligheidsraad van 8 juni af waarna er hopelijk meer duidelijkheid zal zijn of we onze activiteiten nog mogen organiseren. Meer info door hier te klikken.

 

- Bericht van maandag 23 maart 2020 -

Voor een handig overzicht over de uitgestelde en geannuleerde activiteiten, werd volgende brief per post aan onze leden bezorgd. Bekijk hem door hier te klikken.

 

 - Bericht van vrijdag 20 maart 2020 -

Save the date... ZONDAG 30 AUGUSTUS 2020 zal de Oude Gans het uitgestelde koningrijden organiseren.

Verder zullen het Teerfeest (4 april 2020) en de ruitervergadering (19 april 2020) worden uitgesteld naar een latere datum.

Leden zullen eerstdaags per brief worden ingelicht over de diverse wijzigingen.

 

- Bericht van dinsdag 17 maart 2020 -

Wegens het dreigende COVID-19 virus waren we genoodzaakt het gansrijden van 15 maart 2020 uit te stellen. Nadien bleek onze beslissing niet onterecht, aangezien er een algemeen verbod kwam op evenementen.

Door deze beslissing zijn we genoodzaakt enkele maatregelen te nemen die gevolgen hebben voor onze reeds geplande activiteiten. Hieronder zetten we alles op een rijtje:

 

KONINGRIJDENUitgesteld
Voorlopig is er nog geen nieuwe datum gekozen. Op dinsdag 24 maart 2020 staat een bestuursvergadering gepland. We hopen hierna alvast meer duidelijkheid te kunnen geven. De voorverkoop-bonnetjes en steun aan de kop zullen geldig blijven bij de nieuwe datum.

 

KEIZERRIJDENUitgesteld
De Jonge Ruiters van Zandvliet hebben, in samenspraak met het bestuur van Polderbond, besloten om het keizerrijden op zaterdag 26 september 2020 te organiseren. Hierdoor zal het keizeruithalen verplaatst worden naar een later te bepalen datum.

Net zoals de voorverkoopbonnetjes en steun aan de kop, blijft ook hier het reeds betaalde spek & ei geldig bij de nieuwe datum.

 

TEERFEESTNIET uitgesteld
Tot nader order blijft het teerfeest op zaterdag 4 april 2020 doorgaan en kan u blijven inschrijven. We volgen de beslissingen van de overheid op de voet op en zullen u verder berichten indien het wordt uitgesteld.

 

RUITERVERGADERINGNIET uitgesteld
Ook de ruitervergadering op zondag 19 april 2020 om 10:00 in De Koerel zal tot nader order blijven doorgaan.

Voorlopig blijft alles nog onduidelijk hoe het virus zich zal evolueren en wat de maatregelen van de overheid zullen zijn. Hou voornamelijk onze facebook-pagina en website in de gaten voor meer informatie. Van zodra er meer duidelijkheid is, zullen we u ook per briefwisseling verder informeren.

 

Indien we dit nodig achten kan er een extra Algemene Informatieve Vergadering worden georganiseerd om iedereen correct te informeren en vragen te beantwoorden.

Wij hopen dat u begrip hebt voor deze uitzonderlijke omstandigheden. Maar uitstel is zeker geen afstel en we zullen er alsnog een spetterend koningrijden van maken op … ?!

 

- Bericht van vrijdag 13 maart 2020 -

De nieuwe datum voor het keizerrijden is gekend: zaterdag 26 september 2020. Hierdoor zal ook het keizeruithalen verplaatst worden naar een nog nader te bepalen datum.

Een nieuwe datum voor de Oude Gans is nog niet gekend. We zullen onze leden zo spoedig mogelijk per briefwisseling informeren over het verloop van de geplande activiteiten.

 

- Bericht van donderdag 12 maart 2020 -

De Oude Gans Berendrecht VZW heeft vanavond na spoedberaad beslist om haar koningrijden, dat nu zondag 15 maart 2020 zou plaatsvinden op de Solftplaats te Berendrecht, uit te stellen naar een later te bepalen datum.

De vereniging wenst, zeker na een negatief advies van districtsburgemeester Carl Geeraerts, geen enkel risico te nemen in verband met het COVID-19 virus.

Alle geplande activiteiten dit weekend en maandagavond (staartjesgans) georganiseerd door de vereniging worden geannuleerd.

Verdere info zal via sociale media en de website worden gecommuniceerd.

Frédéric Crynen wordt nieuwe voorzitter
11.11.2017

Op 10 november 2017 huldigde de Oude Gans Berendrecht haar oud-voorzitter Jos Crynen, die vanaf heden een stap opzij zet. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Frédéric Crynen, die sinds december 1999 in het bestuur zetelt.

Dat de huldiging op 10 november plaatsvond, is geen toeval, want in november 1922 werd de Oude Gans Berendrecht opgericht. Het was toenmalig voorzitter Jan Baptist Geerts, die samen met Jaak Plompen, Petrus Reynaerts, Mathijs Reynaerts, Kees de Langh, Corneel Wils en Louis Adriaenssens het eerste bestuur vormden van de vereniging. In het voorjaar van 1923 werd dan de allereerste koning van de maatschappij, Frans Raymakers, gekroond. Door de uitbreiding van de Antwerpse haven in de jaren ’60 zijn eerder opgerichtte maatschappijen uit Oorderen en Wilmarsdonk teloor gegaan, wat van de Oude Gans Berendrecht de oudste, nog actieve ganzerijdersmaatschappij maakt.

In haar 94-jarig bestaan, kende de vereniging slechts 7 verschillende voorzitters waarvan Jos Crynen met 38 dienstjaren, de langst regerende is geweest. In 1979 volgde hij zijn oudere broer Fons op, die al sinds 1971 aan het roer van de vereniging stond. Ondanks de vele dienstjaren, heeft Jos Crynen gedurende zijn voorzitterschap slechts 1 keizer voor zijn vereniging mogen vieren. Kersvers voorzitter Frédéric Crynen, benadrukte in zijn speech dat het uitblijven van een keizerstitel sinds 1980 de Oude Gans niet klein heeft gekregen, maar enkel sterker heeft gemaakt. Al hoopt hij, samen met alle leden en sympathisanten, om op 18 maart 2018 op het Solft te Berendrecht een nieuwe mijlpaal te mogen vieren met een nieuwe keizerstitel.

De huldiging vond plaats in een speciaal ingerichte feestschuur aan de Zoutestraat 86 te Berendrecht, waarbij 150 genodigden konden genieten van een heerlijk buffet verzorgd door Pierre Van Ostaede en zijn team. Tijdens de viering werd Jos Crynen gehuldigd voor zijn trouwe dienst en benoemd tot ere-lid en ere-voorzitter. Nadat hij hiervoor een medaille en oorkonde ontving, werd een kunstwerk onthuld dat is ontworpen en gemaakt werd door Theo Reynaerts. Deze kon echter niet aanwezig zijn, maar legde in een video boodschap uit dat dit kunstwerk gemaakt is naar het beeld van Jos Crynen tijdens het voorzitten van bestuursvergaderingen. Het kunstwerk, genaamd “Voorzitter”, geeft den denker een nieuwe dimensie. Tevens werd de nieuwe officiele vlag van de vereniging voorgesteld.

Na enkele dankwoordjes, van onder andere Polderbond voorzitter Frans De Schutter, werd lekker gegeten en gedanst op live muziek van LeftBank Legend. DJ OMG Steve Vanas sloot een geslaagde af met een set tot in de vroege uurtjes.(FC)

001
Nieuwe vlag

002
Beeld "Voorzitter" van Theo Reynaerts

003
Gepersonaliseerde wandelstok

004
Medaille Erelid & Erevoorzitter

005
Oorkonde Erevoorzitter

 

Lees ook het artikel van magazine 'De Polder'. Bekijk het via deze link.